måndag, april 13, 2009

Mallorca 2009

I år var det åter dags för en cykelresa till Mallis. Med mig på resan hade jag Fredrik. Det började med tidig morgon lör 4 april. Planet gick 08.00. Runt 16.00-tiden checkade vi in på hotell Palma mazas i Arenal. Vi tog en kort tur till Palma fram och tillbaks. Mest för att kolla så cyklarna var ok och väcka benen efter resan. Det blev ca 35 km. Översiktsbild över alla dagsetapper (röda är motorvägar)
Söndag 5 april (134 km)
Äntligen dags för första riktiga cykelturen. Vi passade samtidigt på att titta på den cykeltävling som pågick. Det var sista etappen på ett 5-dagars etapplopp. De körde fyra varv, där varje varv var drygt 2 mil . Det var en rejäl stigning där vi stod. På toppen var det 400 möh. De var bra fart när de drog förbi.
Efter vi tittat klart drog vi vidare. Ytterligare tre stigningar skulle klaras av. Det var Galilea, stigningen efter Puigpunyent och till sist Orient. En helt ok runda. Med många små fina vägar med lite trafik.
De stora killarna susar förbi Fredrik på väg uppför
måndag 6 april (160 km)
Dags för en av resans höjdpunkter. kuststräckan från Soller-Andratx. Först fick vi dock börja med några mils uppvärmning. En liten stigning skulle också klaras av innan det var dags för kuststräckan. Det var den mysiga Sollerstigningen. För bilarna finns det en 3 km lång tunnel genom berget. Cyklister får dock ta den gamla vägen över berget. Men inte är man sur för det. Det är en fin stigning och när man kommer upp på toppen är man ca 500 möh. Sedan ner på andra sidan och så är man frammer i Soller. En snabb vattenpåfyllning i en affär och sedan var det dags för finfin cykling. Vägen slingrar sig längs med berget vid kusten, och det är mycket upp och ner. Som högst är man uppe på runt 500 meter och som lägst på dryga 100 meter. När vi efter några timmars underbar cykling var framme i Andratx blev det lite Eroski-fika. För den som inte vet vad Eroski är kan jag avslöja att det är Spaniens motsvarighet till Willys. Sedan var det dags att rulla hemåt.
Längs kustvägen (Banyulfar?)
tisdag 7 april (103 km)
Efter en ganska jobbig gårdag var ett kortare och plattare pass inplanerat. Vi begav oss mot den sydöstra delen av ön. Distansen avverkades relativt smärtfritt. Vi fick tyvärr lite regn på oss och blev även rejält blöta då det kom en rejäl skur vid ett tillfälle. Väldigt opassande på just det ställe där det var som mest trafik. Vi var hemma igen strax efter lunch och fyllde på med en spansk specialitet, hamburgare på macdonads.
Alltid hungrig
onsdag 8 april (90 km)
Enligt prognoserna skulle det även regna en del idag. Så vi valde att köra en kort sväng in till Palma och vidare längs vattnet till Santa Ponca, där jag och Magnus bodde förra året. Efter Santa Ponca åkte vi inåt landet upp mot Calvia och vidare hemåt norr om Palma.
torsdag 9 april (164 km)
Så var det äntligen dags för kungaetappen (etappen med flest höjdmeter. Vi tog sikte mot Celvia. Där kan man säga att stigningen upp mot Piggen börjar. Tyvärr var det en hel del dimma (låga moln på ca 400 meters höjd). Så sikten var inte den bästa. Halvvägs upp vek vi av mot Sa Calobra och åkte ner till hamnen och vände. Vilken underbar väg. Fantastiskt fint utmejslad i berget. Något av det finaste jag upplevt på en cykel. Sedan var det dag för Piggen på dryga 900 möh. Efter vi nått toppen väntade en riktigt härlig utförskörning, med få skarpa kurvor, på 14 km ner till Soller. Där blev det fika på ett fik i centrum. Sedan bar det uppför lite till då Soller-stigningen skulle klaras av. Efter det var det lätt cykling hemåt med vinden i ryggen.
Ser ni bergen i bakgrunden?
Här var det jordskred för några måndader sedan Lägg till bild Sa Calobra-stigningen
fredag 10 april (130 km)
Ännu en dag med lite platt åkning. Vi körde mot den sydöstra delen mot ön. Skönt med plattåkning efter gårdagens alla höjdmeter. Vi åt lunch i solen i Felantix. Sa rapita
lördag 11 april (200 km)
Cap Fermentor var målet för dagen. Det är nordspetsen på Mallorca. Den sista biten från Port Pollenca och utåt är väldigt spektakulär. Det är gott om branta klippor som stupar ner i havet. Vägbeläggningen är på vissa ställen i behov av lite upprustning.
Längst in i viken står två bilar parkerade
Cap Fermentor-vägen
Fyren i bakgrunden
Hellweek över för Fredrik. Välkommen till level 2!!!
söndag 12 april
Dagens regn gjorde att vi stod över den 2,5 timmes cykeltur vi hade tänkt oss. Efter en veckas cykling så känner man sig ganska sliten. Totalt blev det 102 mil. Dags att flyga hem.
Tack för sällskapet och starkt kört Fredrik. I år blir du het på cykelvägarna!!!
/Mattias

6 kommentarer:

  1. Det där såg ju verkligen finfint ut. Stället där det tidigare var jordskred är det stället där vägen inte fanns för ett tag sen va?

    SvaraRadera
  2. Stämmer, här var det inte tillåtet att passera för några veckor sedan.

    /Mattias

    SvaraRadera
  3. Snyggt! Kolla stavningen bruuschan :)

    SvaraRadera
  4. Tack själv kompis för en härlig vecka och då menar jag inte de timmar vi spenderade i dubbelsängen på hotellrummet. Jag är fortfarande sliten i benen.
    Det ser ut att bli en finfin säsong och du kommer att få kämpa ordentligt om du ska lyckas hänga av mig.

    SvaraRadera
  5. Vilka bilder! Man blir klart sugen på att dra ner dit.

    SvaraRadera
  6. Du börjar ju bli värsta författaren Mattias!
    Fina bilder från härliga mallis.
    Kustrundan tycker jag själv är ännu snyggare / roligare om man tar den från Andratx hållet med havet på vänstersidan. Fast men kan ju köra varannan gång.
    /Nypan

    SvaraRadera