söndag, april 19, 2009

Stockholm-Mora, 35 mil motvind

Att cykla upp till Bergkarlås har länge varit en tanke vi haft. Soloförsök har gjorts av gamlingen i Hellriders, men inte räckt hela vägen. Som små brukade vi tillbringa somrarna i denna by som ligger 4 km från Mora.
05:40 på lördagsmorgonen rullade vi igång från Sollentuna. Vi visste redan innan att det skulle bli nordliga vindar med 5-6 m/s. Allt annat än goda förutsättningar. Undertecknad hade dessutom kört afterwork kvällen innan med kompisarna, som i vanlig ordning idiotförklarade en. Att man dessutom säger att man gör det för att det är kul gör ju inte saken bättre.
Redan från första tramptagen var det mentalt jobbigt. Att rulla genom Järfälla, Upplands-bro och Bålsta i 25 km/h och samtidigt jobba för det var riktigt kränkande, särskilt eftersom man kan vägen i sömnen. På vägen mellan Bålsta och Bro kl 7 kommer dagens intensivaste bilåskådning. Väl utanför samhället började de trevliga vägarna, motvinden gjorde oss återigen påminda om hur jobbigt det skulle bli.
Dalkarlsbacken i soluppgången
Tiotalet bilar kommer i en konvoj
På landet, fina vägar
Första stoppet blev efter ca 10 mil uppe vid Morgongåva (vackert namn). Bunkring av energi för han som valde att vara social kvällen innan istället för att inhandla välbehövliga godisbitar. Vi var redan nu ganska trötta, men trampade på samtidigt som milen tickade väldigt långsamt. Efter att ha cyklat ett par mil längs Dalaälven nådde vi en lanthandel i Husby, ett skönt stopp där energi, kaffe, vatten och mackor stod på menyn. 20 mil avverkade.
En bro över Dalaälven i Näs bruk
En vattenpöl på väg upp för Garpenberget (cyklisten kör åt fel håll)
Mattias i bästa Forrest Gump-stil
Vi tog även ett matstopp i Insjön för att käka deghög - en välsmakande sådan. Nu började det kännas ganska okej, vinden var inte lika stark, men alltjämt blåste det nordligt. Vi trummade på genom fina byar längs slingrande vägar och nådde slutligen Siljan, den stora sjön i Dalarna som vi skulle ta på västra sidan. Där gick det lite blandat upp och ner, och det var härligt att få några billiga kilometrar.
Strax före Siljansnäs
Siljan
Raksträcka a'la skogen. Skyltarna säger Mora 41 km
Vi körde via Sollerön för att sedan äntra Mora by night. Någon ortsskylt bjöds vi inte på utan fick istället använda byskylten. 21:30 rullade vi upp mot det lilla huset där mamma och pappa stod på trappen och hälsade oss välkomna. Det här var förmodligen det jobbigaste jag gjort, men av någon konstig anledning är känslan när man får målvittring och sedan kommer fram värd att uppleva flera gånger. Hellriders återkommer inom kort!
Snön låg kvar längs vägen in mot Bergkarlås
Äntligen framme
Distans: 349 km Totaltid: 15:50 Rullsnitt: 25 km/h Mat och dryck(Mattias):3 liter sportdryck, 2,5 liter vatten, 1 cola, 3,5 powerbars, 2 dubbla äggmackor, 2 dubbla ost- och skinkmackor, 2 kladdkakemazariner och en pizza. /Magnus

9 kommentarer:

  1. Bra där kirurgen!

    Jag hade hakat på, men jag har haft pyspunka på jonnen ett tag nu. Sorry ;)

    Mvh / Hutter

    SvaraRadera
  2. Grymma grabbar, Brunna Hellriders.
    Men du måste äta på turerna Magnus. Jag tycker gott och väl att Mattias kunde delat med sig lite.
    ;-)

    mvh, Pilen

    SvaraRadera
  3. Starkt kört, motvind i mil efter mil är inte kul. Eller inte just då i alla fall. Efteråt är det alltid kul.

    SvaraRadera
  4. Bra kört i den kalla hårda nordan. Inga skyltspurter? ;-)

    /zapiens

    SvaraRadera
  5. Hutter: Jag har pump så vi kan fixa det till nästa gång ;-)

    Jag åt ungefär lika mycket som Mattias, drack lite mindre dock. Första stoppet köpte jag, 5 japp, 1 pkt gifflar och en gainomax.
    Skyltspurterna var inga rafflande bataljer, jag tog de 3 länsskyltarna i en fart av 27 km/h :-)

    /Magnus

    SvaraRadera
  6. Det kan man verkligen kalla en respektabel runda.
    Måste varit riktigt härlig känsla att rulla in på cykel efter den trippen.
    /Nypan

    SvaraRadera
  7. Härlig läsning. Nu blev jag riktigt avis. Jag vet hur sugig motvinden var i helgen. Bra jobbat.
    /Johan

    SvaraRadera
  8. Bra jobbat gubbar! Jag blev lite besviken att Matte inte käkade en låda GB-glass. Minns när han satt i föräldrahemmet och åt kopiösa mängder:-)

    SvaraRadera
  9. Den svängen är fin. Lagom lång och vacker natur. Körde andra hållet utan karta så det blev 70:an. Er väg var nog finare.
    Ingen släkt kvar däruppe så det blir nog inga fler såna rundor, tyvärr.

    Blir det något sthlm-gbg i år?

    SvaraRadera