måndag, november 30, 2009

Time to be great!

Nu är jag igång med träningen på allvar. Det blev en lång första dag. 05:30 ringde klockan i morse (visste inte ens att man kunde ställa larmet med den sifferkombinationen), hade sovit uruselt, men upp steg jag. Hällde i mig protein och kaffe sen bar det iväg till simhallen. Det var ett härligt lugn där som jag inte upplevt tidigare. Jag drog några kallsupar och plaskade en stund, det var inte superkul men jag måste.

Strax efter åtta var jag på jobbet. Eftersom jag är handledare åt en sjukgymnaststudent så får man skärpa sig lite extra. Vid tre befann jag mig i Huddinge för att plugga med min studiegrupp. Vi har en fruktansvärt tråkig uppgift i kvalitativ forskningsmetodik, sitta och bearbeta en intervju. Sa nån kaffe!?

Trött i kropp, knopp och själ så var jag inte särskilt tänd på att riva av ett benpass, men jag drack min magidryck "Rage" och värmde upp ganska länge sen gick det som en dans. Har blivit mycket starkare och uthålligare i benen senaste 10 veckorna. Knäböj, marklyft, utfall, uppkliv och upphopp.

Sen bar det av in till stan där jag träffade en kompis och kollega som hade ordnat så vi skulle få mäta kroppsfett-procent i en Bod pod. En tillförlitlig metod. När mina siffror kom upp lät det donk, donk, DONK. Det var tre hakor som slog i marken, den sista var min egen. 7,8% stog det. 180 cm lång och 80,4 kg tung. Jag trodde jag låg kring 13-14 nu när det är off season. Dock diskuterade vi lite och jag hade dels ätit strax före och sen tränat lite för tätt inpå så testledaren tippade på 10%. Fortfarande förvånansvärt lågt tycker jag. I somras kan jag i så fall vart nere på 6-7%, då var jag riktigt mager men mådde toppen. Egentligen ganska oviktiga siffror men det är i alla fall kul att ha en referens.

Nu ska det sovas, ända till 08:00. I morgon kväll väntar två nya träningspass, SWEET!

/Magnus

tisdag, november 17, 2009

Skön dag!

Sitter i skolan nere i Huddinge. Efter tre dagars intensivt pluggande och dagens seminarium fick jag en liten belöning. Jag bestämde mig för att kika in studentgymmet. Sist jag kollade in det, för snart 3 år sen var det inte särskilt lockande att träna. Döm om min förvåning när allt jag saknat under höstens träning finns just här och i helt okej lokaler. Fri stång för knäböj, bra placerad framför spegel. Dipsställning, chinsräcke och tillräckligt tunga hantlar. Samt all balans- och stabilitetsutrustning jag behöver. Allt detta i ett avskilt rum från maskinerna. Bäst av allt, det är gratis. Enda nackdelen är att det är en bit att åka, dock nära tåget, och på det kan man ju läsa.

Så nu har jag klämt av ett bra benpass med knäböj, uppkliv på hög bänk, utfall med viktskiva på raka armar och upphopp med hantlar. Övningar som skulle få dom flesta att gråta. Nu ser jag fram emot ett eller två "riktiga" benpass per vecka :-)


En suddig mobilbild på lyckan


Hörs då!
Mange

fredag, november 13, 2009

Friday!

Vissa ser på Idol (när ska dom lägga ner?), andra plågar sig med inomhuscykling en fredagskväll. Idag blev det lite blandat intervall och all-out. Benen kändes inget vidare och träningspasset går till historien som skitpass! Veckan har dock bestått av många bra träningspass och steget till decemberträningen känns allt mindre. Gjorde 90 min löpning i novembermörkret på ett par slitna ben i onsdags, inte illa för en tjockis, 81 kg visade vågen senast.

I helgen ska det pluggas, ska försöka klämma in ett löpintervall och ett 90 min distans har jag tänkt.

Idag kom mina nya hjul på posten, hem till dörren. Sweet! Jag saknar dock däck och kassett, premiären blir nog inte förrän till våren. Egentligen konstig tidpunkt att köpa dessa, men jag slog till när Pundet var som lägst (beställda från England) och sparade några kronor. Så nu har jag allt jag behöver. Inga nya prylar förrän resultat gjorts, ska sätta upp ett belöningssystem lite senare.

Planet X

Trevlig helg!
Magnus

söndag, november 08, 2009

4 minutes

Idag har jag kört intervaller på trainern. 4x4 minuter är receptet där syftet är att få upp pulsen strax ovanför tröskeln och ligga där ca 2 min. Detta gör att hjärtat får jobba hårt över tid och det ska leda till ökad slagvolym vilket i sin tur är den största begränsningen för den maximala syreupptagningsförmågan (vo2max). Egentligen lämpar sig löpning bättre för detta då det är lättare att komma upp i puls, men det tunga motståndet man måste använda på cykeln ger bra styrketräning.

Jag kör 4 min hårt på 90-93% av Max HR, följt av 4 min återhämtning på ca 70% av MHR. För att motivera mig krävs noggrant utvald musik av yppersta klass. Efter ca 1,5 min vill man sluta cykla, då blundar jag och hittar ett "happy place".
Idag såg låtlistan ut så här: 
http://open.spotify.com/user/maverick79/playlist/6CDMWCSh5DpL8itDSgEQa6

Training montage - Vince diCola (Rocky IV, motivationshöjare)
Be somebody - Kings of Leon (Uppvärmning)
Sure feels good - Darren Styles (Oavsett hur man känner sig så blir man redo)

Kickstart my heart - Mötley Crüe (It's all about the heart), första intervallen, 330 watt.
Times like these - Foo Fighters (Akustisk version av en magisk låt), första vilan.
4 Minutes - Madonna och Justin T (Bra flow och passande titel), 330 w.
Lucky man - The Verve (Så jag känner mig)
Rearviewmirror - Pearl Jam (En låt för allt man vill lägga bakom sig, ett måste för att komma framåt), 310 w.
Fake plastic trees - Radiohead (Bara bra låt liksom)
No easy way out - Robert Tepper (Rocky IV, "there's no shortcut home"), 300 w.

Rehab - Rihanna (Efter sista intervallen vill man bara dö)
The drugs don't work - The Verve (Inga genvägar. Just fucking train!)

Effekten var lite klen idag, men jag är ju inte i form, efter Mallis hoppas jag kunna köra samma pass men på 350-360 W.
Så vänner, sätt igång och träna. Mår du illa efteråt så har du lyckats.

Peace!
Magnus